• 0342 360 1200

GENEL BİLGİLER

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, sonradan oluşan veya doğum esnasında açığa çıkabilen birçok özür ve hastalıkların yol açtığı hareket bozukluklarının tedavisinde, kas iskelet sisteminde oluşan ağrıların giderilmesinde, vücutta kaybedilen fonksiyonun geri kazanılmasında veya vücuda yeni fonksiyonların kazandırılmasında etkin olan bir bilim dalıdır (Sağlık Bilimleri Temel Alanı Koşul no:101; Bilim alan kodu: 1024).

Fizyoterapist; kas-iskelet sistemi bozukluklarında fonksiyonun düzeltilmesi, bu fonksiyon kayıplarının minimuma indirilmesi, çok yönlü fizyoterapi yaklaşımları ile bireyin yaşam kalitesinin arttırılması amacıyla uygulamalar yapan; mesleğe özgü ölçme ve değerlendirme yöntemleri ile her yaş aralığındaki hasta, engelli ve sağlıklı bireylere doğru egzersiz reçetesi uygulayan sağlık elemanıdır. Fizyoterapistlik yapabilmek için, bu mesleğin eğitimini veren 4 yıllık bir lisans programının başarı ile bitirilmiş olması ve hak kazanılan diplomanın T.C. Sağlık Bakanlığı’nca onaylanmış olması gerekmektedir.

Fizyoterapistler, bir kaza veya hastalık sonrasında, hasta veya engelli olan kişilerin mümkün olan en üst bağımsızlık seviyesine ulaştırılmaları ve özrün neden olduğu engellilik düzeyinin en düşük düzeye indirgenebilmesi için gerekli çalışmaları yerine getirmektedirler.

Fizyoterapistlerin en sık çalıştıkları alanlar;

  • nörolojik hastalıklar
  • ortopedi ve travmatolojik hastalıklar
  • romatoloji
  • kalp-dolaşım ve solunum sistemi hastalıkları
  • obstetrik ve ürojinekolojik durumlar
  • spor yaralanmaları
  • el yaralanmaları
  • beyin, plastik ve genel cerrahi sonrası gelişen sağlık sorunlarının fizyoterapi ve rehabilitasyonu, devamlı bakım ve reanimasyon, evde bakım ve ağrı tedavisidir.
  •  Buna ilave olarak, Toplum Temelli Rehabilitasyon ve Koruyucu Rehabilitasyon adı altında, örneğin, aktif yaşam tarzının kazanılması, günlük yaşamda vücut mekaniğine uygun hareketlerin benimsenmesi, bedensel, zihinsel, işitsel veya görme engeli olan kişilerin kinestetik hislerinin geliştirilmesi gibi eğitim alanları ile de ilgilidir.

Fizyoterapistlerin mesleklerini icra edebilecekleri kurumlar arasında, kamu ve özel hastaneler, poliklinikler, sağlık ocakları, spor kuruluşları ve kulüpleri, sağlık ve spor merkezleri, okullar ve engelli olan çocuklara yönelik okullar, özel eğitim merkezleri, özel dal merkezleri, huzurevi ve bakım evleri, belediyeler, evde bakım merkezleri, hasta veya engeli olan kişilere yönelik merkezleri sıralanabilir.

PROGRAMIN EĞİTİM AMAÇLARI

Rehabilitasyona ihtiyaç duyan bireylere, fizyoterapiye özgü değerlendirmeler ışığında kanıta dayalı fizyoterapi yaklaşımlarını uygulayabilen, mesleki alandaki güncel gelişmeler hakkında bilgi sahibi olan, teknolojiyi etkin kullanan, iletişimi güçlü, teorik ve pratik bilgilerini birleştirerek klinik karar verebilen, etik ilkelere bağlı, multidisipliner çalışmayı önemseyen, sosyal anlamda da aktif olabilen, topluma duyarlı ve tercih edilen fizyoterapistler yetiştirmektir. 

HEDEFLER

Mesleğimizin de temel unsuru olan güçlü iletişim becerilerine sahip, özgün, yenilikçi, analitik ve eleştirel düşünebilen, halk sağlığında görev alan, sağlığın geliştirilerek yaşam kalitesinin arttırılmasını sağlayan, yaşam boyu öğrenme ilkesini benimseyen, etik prensiplere bağlı, problem çözme becerilerine sahip, toplumsal problemlere duyarlı, mesleki farkındalığa sahip, mesleki yaşamını sağlıklı ve sürdürebilme yeteneğine sahip, klinik karar verme becerisi yüksek mezunlar yetiştirmektir.